16:11
24°
Sarkhej
שקל באט

שיר הלל לאוכל הרחוב של תאילנד

שיר הלל לאוכל הרחוב של תאילנד

התאילנדים אוהבים אוכל ואוהבים לאכול ומן האהבה הזאת התפתחה תרבות שלימה של אוכל רחוב מבעבע ומלא טעמים. אם במערב נהוג לאכול שלוש ארוחות גדולות ביום, התאילנדים אוהבים לאכול יותר ארוחות ביום אך מבלי להעמיס על הקיבה.

בנגקוק, העיר הענקית ובה עשרה מיליון תושבים ועוד מספר עצום ורב של תיירים היא גם בירה גסטרונומית ראויה לשמה. יש בה דוכני מזון לאין מספר אך גם מסעדות גורמה שמציעות מן הטוב של המטבח הסיני, ההודי, הצרפתי או האיטלקי. יש שם שווקי מזון הומים ועגלות מזון בכל פינה. הצטרפו אלינו להרפתקה תאילנדית שכולה שיר הלל לאוכל הרחוב הצבעוני, העשיר והמגוון.

ארוחה שלמה בכמה שקלים

כאשר המקומיים יכולים לאכול ארוחה שלימה בשווה ערך לשקלים בודדים, אין פלא שלרבים מהם אין כלל מטבח בבית והם לא נוהגים לבשל. בכל פינת רחוב ניתן למצוא דוכני מזון ועגלות שהם מטבחים ניידים לכל דבר. היופי הוא שבתוך ההמולה, מרבית דוכני המזון והעגלות מנוהלים בטוב טעם, בסדר וניקיון. מרבית הדוכנים לא ישתמשו לעולם בחומרי גלם שאינם טריים משום שהמקומיים לא יהיו סלחניים כלפי דברים כאלה. בעוד שחלק מהדוכנים יתמחו במכירת מעדן כזה או מעדן אחר, יש גם כאלה שישמחו להציע סוגי מנות שונים במקביל.

סירים למרק ולרטבים סמיכים

מחזה מרהיב עין מצפה לכל מי שיעמוד מול דוכן וינסה לפצח את מהות הארגון והסדר. לכל טבח ובשלן יש את סדר הפעולות הקבוע שלו. בדוכנים רבים ניתן לראות את שלל חומרי הגלם המוצגים בתוך כלי זכוכית גדולים. אלה יכולות להיות אטריות לפני טיגון או הקפצה, עוף מבושל, מיני ירקות. על גבי סירים גדולים נהוג להרתיח מעין מרק של תבלינים סמיכים שיתווספו לאחר מכן למנות המוכנות. רוטב סמיך מעין זה עשוי ללוות תבשיל של בשר עם אטריות, בתוספת מגוון עשבי תיבול, רוטב הדגים המפורסם ומגוון תוספות אפשריות לבחירה.

מאורז ועד גריל

ישנם אזורים בפריפריה של תאילנד שם אוהבים את האורז הדביק. שם מכינים מעין קציצות אורז וטובלים אותן ברוטב חריף. גם זאת ניתן למצוא בדוכני הרחוב אך יש גם מגוון תצורות אחרות של אורז, למשל בצורת אטריות שאותן אוכלים בספק מרק ספק נזיד. אבל עם כל הכבוד לאורז (ויש אליו הררים של כבוד בתאילנד) מגיעות גם הרבה מילים טובות לדוכני הגריל. בדוכנים ניתן למצוא כל דבר כשהוא צלוי מעל גחלים רוחשות. בשרים, דגים, נקניקים, עופות, ירקות, פירות ים ושרימפסים ואפילו תמנונים (וגם דברים הרבה יותר מוזרים, לפחות בעיני התיירים המשתאים). לעיתים הגריל יהיה גדול ומרשים ולעיתים כלי קטן וצנוע למראה, עשוי חרס שבתוכו הגחלים. התאילנדים, לא פחות מהישראלים אוהבים שיפודים אבל חוץ מבשר הם נוהגים לצלות על הגריל גם מיני חביתיות קוקוס מתוקות או מלוחות.

שפע בל יתואר

מה עוד תוכלו למצוא בדוכני אוכל הרחוב של תאילנד? האמת היא שהשפע רב כל כך עד שקשה לתאר במילים. בין היתר, נפוץ מאוד סלט הסום טאם, סלט פפאיה שאותה כותשים עד דק ומוסיפים רוטב דגים ותבלינים חריפים יותר או חריפים פחות (יש גם גרסאות מתקתקות). יש אינספור גרסאות של בשרים מבושלים או מטוגנים, בתוספת אורז או בלעדיו. בשרים נהוג לא רק לצלות על הגריל אלא גם לאדות ואם לא מתחשק בשר, ניתן להתפנק עם כיסוני בצק מתובלים או מעין בלינצ'ס במילוי ירקות.

אורז מטוגן הופך למעדן מקומי, כשהוא מיטגן לו בתוספת ביצים, תבלינים וירקות. אם טיגון עמוק זה הקטע שלכם, תוכלו למצוא מגוון מעדנים מטוגנים היטב, מיני אגרולים וספינגרול, סופגניות אווריריות. ומה לקינוח? נסו את הגרסה המקומית ל"ברד" בתוספת חלב קוקוס ופירות. ויש גם גלידה על בסיס קוקוס, שייקים מרעננים או שקית עמוסת פירות טרופיים חתוכים ומוכנים לנשנוש בריא.